Het Yogaboogje

 

een artikel van Irene Vos, collega critical alignment docent uit Ommen

Een van de hulpmiddelen in de critical alignment yoga is de boog. De yogaboog is een brug naar het gevoel van ruimte en lichtheid. Zoals het leven bedoeld is.

Mijn eerste ervaring op de boog waren eerlijk gezegd best heftig. Toch wist ik gelijk dat dit de weg was naar meer openheid, ruimte en vrijheid om volledig te kunnen leven. In de houding op de boog komen gaat stap voor stap na een serie voorbereidende oefeningen op de rol of de strip. Om uit de houding van de boog te komen wordt je werkelijk geconfronteerd met de spannng die je met je meedraagt.

Veel nek en schouderklachten ontstaan door de vele vooroverbuigingen die we in ons dagelijks leven maken. Eigenlijk is ons leven een grote vooroverbuiging. De klachten worden veroorzaakt door verkromming en verstijving van de bovenrug. Op wervelniveau buigt de wervelkolom waardoor het gewicht van het hoofd, normaal al zo'n 5-8 kg door invloed van de zwaartekracht nog eens 2 tot 3 maal zo zwaar wordt. Reken maar uit wat de nek en schouderspieren, en ook de wervelkolom, dan aan gewicht moeten dragen. Geen wonder dat dit op den duur klachten gaat geven als hoofdpijn, RSI/CANS -achtige klachten en beperkingen aan schouders en armen.

Veel mensen vinden achteroverbuigingen spannend en ook wel eng. We hebben geen ogen van achter en daarom is het een vorm van overgave en je kwetsbaar opstellen. Achteroverbuigingen hebben een energetische werking, ze open je hartgebied en ook je longen krijgen letterlijk meer ademruimte. Je creeert ruimte voor je gevoelsleven wat niet altijd even makkelijk is. want niet ieder gevoel wil je onder ogen zien. Vele, vaak oude, opgeslagen spanning in je lichaam komt dan naar de oppevlakte. Gevoel van misselijkheid, maar ook hoofdpijn kunnen daarbij horen. De meeste cursisten komen naar een wekelijkse yogales voor hun ontspanning maar worden op deze manier juist geconfronteerd met hun spanning.Het vergt dan een onderzoekende en nieuwsgierige blik van de yogabeoefenaar om dit daadwerkelijk te willen onderzoeken. Een goede opbouw van de yogales en begeleiding vna de yogadocent is een voorwaarde.

Wat levert het dan uiteindelijk op? Door regelmatig gebruik van de yogaboog werk je aan een betere lichaamshouding. Je voert overbodige spanning af. Het is letterlijk, overbodige ballast van je schouders af laten glijden. Het voorkomen of juist verminderen van nek-, schouder-en rugklachten. Doordat de wervelkolom en bovenrugspieren zich weer versoepelen kan de doorgifte van beweging doorgegeven worden aan de armen. De oorspronkelijke kracht komt weer terug. Verder ervaar je meer ademruimte, vrijheid om weer licht te kunnen bewegen. Zoals ons leven eigenlijk bedoeld is.

Ben je geinteresseerd geraakt en wil je zelf eens de effecten komen ervaren? Neem contact op voor een proefles. Onze reguliere groepen bestaan uit max 10 personen en de basisles zelfs maar 8.              
Wil je liever zelf thuis oefenen? Irene Vos van Yoga Ommen ( van het artikel) biedt een online yogaprogramma aan "van Rugklacht naar rugkracht".