Herstel-Yoga

Herstel-yoga is er voor mensen met en na kanker, chronisch zieken, en bij burn-out of tijdelijke blessure. Herstel-yoga biedt ondersteuning tijdens en na behandelingen. Het is een zachte en veilige vorm van yoga waarin oefeningen rustig en met aandacht worden uitgevoerd. Tussen de oefeningen door is er ruimte om tot rust te komen en effecten van oefeningen waar te nemen. Zodoende kan er, opnieuw, bewustzijn in lichaam en geest ontstaan (lichaam, adem, denken en emoties). Dit bewustzijn, voelen, kan positief bijdragen aan herstel. Herstel-yoga leert je om te gaan met angst, piekergedachten en vermoeidheid. Met behulp van de adem kan spanning en pijn verlicht worden en de aandacht in het ‘hier en nu’ gebracht worden. Lichaam en geest kalmeren en ontspannen. Dit heeft een positieve werking op het immuunsysteem en het zelf herstellend vermogen.

Herstel-yoga biedt de mogelijkheid zelf regie te nemen in een periode die zo anders is dan gewoonlijk. Je komt meer in eigen kracht te staan en dat geeft vertrouwen. Zo kan Herstel-yoga positief bijdragen aan de kwaliteit van leven, ook als je niet meer beter wordt. Herstel-yoga verschilt enigszins van ‘gewone yoga’. Voor de oefeningen wordt rustig de tijd genomen, ze worden langzaam uitgevoerd. Oefeningen zijn gemakkelijk toegankelijk en worden daar waar nodig aangepast aan je mogelijkheden. Naast klassieke yogaoefeningen, wordt in Herstel-yoga gebruik gemaakt van mindfulness- en compassieoefeningen en technieken.

Herstel-yoga wordt gegeven in een kleine groep van maximaal zes personen. De begeleiding is coachend van aard, gericht op bewustzijn, welzijn en zelfzorg. Aan het einde van de yogales is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en iets te drinken.