(Saswitha) Hatha Yoga

Hatha Yoga betekent “verbinding”. Saswitha  Yoga is een vorm van Hatha Yoga waarbij je bewust contact maakt met je lichaam maar ook met je gevoel en bewustzijn.

Jeanette en Ilja geven Hatha Yoga volgens de Saswitha methode. Saswitha Yoga kenmerkt zich door de manier waarop je de adem gebruikt als middel om de verbinding tussen lichaam en bewustzijn te ervaren.
Een les Saswitha Yoga bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De houdingen voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding op de statische houding.
De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod.

In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Daarnaast zijn er in elke les ontspanningsoefeningen, concentratie en meditatie, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Hatha Flow

Ook in de Hatha flow les van Nadine wordt je uitgenodigd terug in contact te komen met je lichaam. Terwijl je lichaam beweegt op het ritme van je adem, gaat je aandacht uit naar het voelen van sensaties in je lichaam. Nadine neemt je mee in een rustige flow waarbij verschillende houdingen afgewisseld worden met momenten van rust. Dit in combinatie met de bewustwording van je ademhaling brengt je dichter bij jezelf. De les wordt afgesloten met een lange eindontspanning. Zo ga je zeker ontspannen de deur uit.

 

Herstel-Yoga

Herstel-yoga is er voor mensen met en na kanker, chronisch zieken, en bij burn-out of tijdelijke blessure. Herstel-yoga biedt ondersteuning tijdens en na behandelingen. Het is een zachte en veilige vorm van yoga waarin oefeningen rustig en met aandacht worden uitgevoerd. Tussen de oefeningen door is er ruimte om tot rust te komen en effecten van oefeningen waar te nemen. Zodoende kan er, opnieuw, bewustzijn in lichaam en geest ontstaan (lichaam, adem, denken en emoties). Dit bewustzijn, voelen, kan positief bijdragen aan herstel. Herstel-yoga leert je om te gaan met angst, piekergedachten en vermoeidheid. Met behulp van de adem kan spanning en pijn verlicht worden en de aandacht in het ‘hier en nu’ gebracht worden. Lichaam en geest kalmeren en ontspannen. Dit heeft een positieve werking op het immuunsysteem en het zelf herstellend vermogen.

Herstel-yoga biedt de mogelijkheid zelf regie te nemen in een periode die zo anders is dan gewoonlijk. Je komt meer in eigen kracht te staan en dat geeft vertrouwen. Zo kan Herstel-yoga positief bijdragen aan de kwaliteit van leven, ook als je niet meer beter wordt. Herstel-yoga verschilt enigszins van ‘gewone yoga’. Voor de oefeningen wordt rustig de tijd genomen, ze worden langzaam uitgevoerd. Oefeningen zijn gemakkelijk toegankelijk en worden daar waar nodig aangepast aan je mogelijkheden. Naast klassieke yogaoefeningen, wordt in Herstel-yoga gebruik gemaakt van mindfulness- en compassieoefeningen en technieken.

Herstel-yoga wordt gegeven in een kleine groep van maximaal zes personen. De begeleiding is coachend van aard, gericht op bewustzijn, welzijn en zelfzorg. Aan het einde van de yogales is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en iets te drinken.